Pagatavošanas gaita:
1. Aknas nomazgā zem tekoša ūdens un ar nazi attīra no plēvēm un taukumiem. Tad aknas liek bļodā, pārlej ar aukstu pienu un atstāj uz ~2 stundām mērcēties. Piens noņem aknām sīvumu. Ja jāsteidzas, aknas var gatavot arī nemērcētas.
2. Olas noloba un sakapā, ābolus nomizo un sagriež šķēlītēs. Sīpolus un ķiplokus notīra un smalki sakapā, burkānu nomizo un smalki sagriež vai sarīvē uz rupjas rīves. Pannā uzkarsē 1 ēdamkaroti eļļas un 50 g sviesta. Sīpolus, ķiplokus un burkānus apcep viegli brūnus.
3. Aknas izņem no piena. Pannā uzkarsē atlikušo eļļu un sviestu un sacep aknas no abām pusēm. Aknas nedrīkst pārcept – iekšpusē tām jābūt mazliet sārtām. Kad aknas no abām pusēm apcepušās brūnas, tām pievieno jau saceptos sīpolus un burkānus, kā arī šķēlītēs sagrieztos ābolus un pielej pusglāzi ūdens. Pannai uzliek vāku un pasautē 10-15 minūtes.
4. Aknas pārliek palielā bļodā, pievieno sakapātās olas, pielej konjaku vai brendiju un samaļ viendabīgā, mazliet gaisīgā masā. Garšas bagātināšanai var pievienot arī smalki sasmalcinātas salvijas lapiņas. Pievieno sāli un svaigi maltus melnos piparus un samaisa.
5. Pastēti liek bļodiņās, pāri var pārliet izkausētu sviestu, lai tā neapkalstu. Kad pastēte atdzisusi, to liek ledusskapī nostāvēties, līdz tā ir pilnīgi sastingusi. Vislabāk to pasniegt nākamajā dienā.
Ēdienu (aknu pastēte) pasniegsanas raksturojums:
Pasniegšanas temperatūra: 8 – 12 grādi C.
Trauki – bļodiņas.
Uzglabāšanas temperatūra, realizācijas laiks: 6h, +2-+4 grādi C.
Pasniedz atdzesētu ar svaigu vai grauzdētu maizi.
…