Situācijas apraksts
Saharoze ir šūnu enerģijas avots. Šūnu elpošanas rezultātā izdalās ogļskābā gāze. Ja saharozes osmotiskā koncentrācija šķīdumā ir augsta, tad ūdens daudzums šūnās samazinās un vielmaiņas reakcijas tiek traucētas, kas, pieaugot saharozes masas daļai (%) šķīdumā, izraisa šūnu bojāeju. Tradicionāli, gatavojot ievārījumu ilgstošai glabāšanai, pievienotā saharozes un konservējamo sastāvdaļu (augļu–ūdens) masas attiecība ir 1:1. Dabiski uz augļiem atrodas vairākas raugu Saccharomyces sugas.
Stēvija ir naturāls un veselīgs saldinatājs, alternatīva cukuram un mākslīgām saldinatājiem, kurs tika derīgs cilvēka uzturam un pārtikas ražošanai. Pētījumi liecina par to, ka stēvija nepalielina insulīna līmeni asinīs, kas ir noderīgs cilvēkiem ar 2. diabetes tipu.
(https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7103435/)
Pētāmā problēma.
Kāda ir mazākā cukura aizvietotāja pievienotais daudzums (gab) šķīdumā, lai tas traucētu rauga vielmaiņai?
…