Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
7,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:790257
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 29.01.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 11 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Teorētiskais materiāls    4
1.1  Kas ir pārtikas piedevas    4
1.2  „E” vielu grupas    6
1.3  Kaitīgās pārtikas piedevas    8
2.  Pētnieciskā daļa    9
2.1  Materiāls un metodika    9
2.2  Rezultāti un to analīze    10
2.1.1  Pārtikas piedevas dzērienos    10
2.1.2  Pārtikas piedevas baltmaizē    12
2.1.3  Pārtikas piedevas jogurtos    14
2.1.4  Pārtikas piedevas košļājamās gumijās    16
  Secinājumi    18
  Izmantoto avotu saraksts    18
Darba fragmentsAizvērt

Ievads

Modernajā pasaulē ir daudz lielākas vajadzības cilvēkiem pret pārtiku, jo cilvēki ir kļuvuši aizņemtāki un iegūt svaigu pārtiku no pašu audzēta lauka gandrīz vairs nav iespējams. Tāpēc cilvēki, lai dabūtu svaigu, vēl nesabojājušos produktu, sāka apstrādāt pārtiku ar speciālām vielām, tāpēc mūsdienās ir grūti izvairīties no apstrādātas pārtikas . Pārtikas piedevas ir ļāvušas izveidot plašu pārtikas preču klāstu. Patiešām, daži pārtikas produkti, kā kafijas krējumi, deserti un daudzi citi produkti bez pārtikas piedevām nevarētu pastāvēt. Tāpēc es izvēlējos rakstīt zinātniski pētniecisko darbu par pārtikas piedevām, lai pats varētu uzzināt kādas vielas ražotājs pievieno saviem produktiem un kā tas ietekmē manu veselību.
Lai uzrakstītu zinātniski pētniecisko darbu par tēmu pārtikas piedevas, es:
• sameklēju literatūru par tēmu pārtikas piedevas,
• iegādājos dažādus pārtikas produktus lielveikalā „Maxima”,
• izveidoju tabulu par pārtikas piedevām, ko ražotājs pievieno savām precēm,
• salīdzināju, kādās pārtikas piedevas ražotājs pievieno savām precēm un analizēju to.
Šī zinātniski pētnieciskā darba mērķis ir noskaidrot vielas, ko ražotājs pievieno produktam pirms realizācijas sagatavošanas procesā, noskaidrot vai tās nekaitē cilvēka veselībai un uzzināt kā tās uzlabo preces kvalitāti un vizuālo izskatu.

1. Teorētiskais materiāls
1.1 Kas ir pārtikas piedevas

Pārtikas piedeva ir viela, kuru neatkarīgi no tās uzturvērtības parasti nelieto uzturā atsevišķi kā pārtiku vai kā raksturīgu uztura sastāvdaļu, bet apzināti pievieno pārtikai apstrādes, pārstrādes, ražošanas, iesaiņošanas, uzglabāšanas vai transportēšanas procesā un tad minētā viela vai tās blakusprodukti kļūst par pārtikas produktu sastāvdaļu. Pārtikas piedevām ir dažādas funkcijas un tikai neliela daļiņa no tām ir konservanti, kurus lieto, lai nepieļautu baktēriju vairošanos.[8.]
Daudzi pārtikas produkti ātri vien zaudētu savu formu un sadalītos sastāvdaļās, ja netiktu lietoti stabilizatori un emulgatori, iebiezinātāji. Tādēļ uzskatīt visas pārtikas piedevas par sliktām un uzturā kaitīgām nebūtu pareizi. [9.]
Katrai pārtikas piedevai ir piešķirts trīs vai četru ciparu skaitlis, burts “E” un funkcionālā klase. Dažiem “E” burtiem blakus cipariem var atrast mazos burtus “a”, kas norāda uz pārtikas piedevas sīkāku iedalījumu. Ar burtu „E” produkta marķējumā apzīmē pārtikas piedevu, kas tulkojumā no angļu vārda nozīmē „derīgs ēšanai” – „edible”[10.,3.], pēc tam seko trīs cipari, kas norāda pamatkategoriju (100 - krāsvielām, 200 - konservantiem, 300 - antioksidantiem). „E” vielas ir pārtikas piedevas, ko pievieno pārtikas produktiem ar nolūku ietekmēt tā īpašības – produkta konsistenci, krāsu, garšu un novērst produkta bojāšanos. Pārtikas produktus varētu ražot arī bez pārtikas piedevām, bet atsakoties no piedevu izmantošanas rastos daudz citu problēmu, kas saistīti ar piedāvāto produktu klāstu, glabāšanas un lietošanas laiku, kā arī produkta cenu. [2.]

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties