-
Pārtikas piedevas
Konspekts15 Bioloģija, Ķīmija, Pārtikas tehnoloģija, kulinārija
Nr. | Sadaļas nosaukums | Lpp. |
Ievads | 3 | |
1. | Teorētiskais materiāls | 4 |
1.1 | Kas ir pārtikas piedevas | 4 |
1.2 | „E” vielu grupas | 6 |
1.3 | Kaitīgās pārtikas piedevas | 8 |
2. | Pētnieciskā daļa | 9 |
2.1 | Materiāls un metodika | 9 |
2.2 | Rezultāti un to analīze | 10 |
2.1.1 | Pārtikas piedevas dzērienos | 10 |
2.1.2 | Pārtikas piedevas baltmaizē | 12 |
2.1.3 | Pārtikas piedevas jogurtos | 14 |
2.1.4 | Pārtikas piedevas košļājamās gumijās | 16 |
Secinājumi | 18 | |
Izmantoto avotu saraksts | 18 |
Ievads
Modernajā pasaulē ir daudz lielākas vajadzības cilvēkiem pret pārtiku, jo cilvēki ir kļuvuši aizņemtāki un iegūt svaigu pārtiku no pašu audzēta lauka gandrīz vairs nav iespējams. Tāpēc cilvēki, lai dabūtu svaigu, vēl nesabojājušos produktu, sāka apstrādāt pārtiku ar speciālām vielām, tāpēc mūsdienās ir grūti izvairīties no apstrādātas pārtikas . Pārtikas piedevas ir ļāvušas izveidot plašu pārtikas preču klāstu. Patiešām, daži pārtikas produkti, kā kafijas krējumi, deserti un daudzi citi produkti bez pārtikas piedevām nevarētu pastāvēt. Tāpēc es izvēlējos rakstīt zinātniski pētniecisko darbu par pārtikas piedevām, lai pats varētu uzzināt kādas vielas ražotājs pievieno saviem produktiem un kā tas ietekmē manu veselību.
Lai uzrakstītu zinātniski pētniecisko darbu par tēmu pārtikas piedevas, es:
• sameklēju literatūru par tēmu pārtikas piedevas,
• iegādājos dažādus pārtikas produktus lielveikalā „Maxima”,
• izveidoju tabulu par pārtikas piedevām, ko ražotājs pievieno savām precēm,
• salīdzināju, kādās pārtikas piedevas ražotājs pievieno savām precēm un analizēju to.
Šī zinātniski pētnieciskā darba mērķis ir noskaidrot vielas, ko ražotājs pievieno produktam pirms realizācijas sagatavošanas procesā, noskaidrot vai tās nekaitē cilvēka veselībai un uzzināt kā tās uzlabo preces kvalitāti un vizuālo izskatu.
1. Teorētiskais materiāls
1.1 Kas ir pārtikas piedevas
Pārtikas piedeva ir viela, kuru neatkarīgi no tās uzturvērtības parasti nelieto uzturā atsevišķi kā pārtiku vai kā raksturīgu uztura sastāvdaļu, bet apzināti pievieno pārtikai apstrādes, pārstrādes, ražošanas, iesaiņošanas, uzglabāšanas vai transportēšanas procesā un tad minētā viela vai tās blakusprodukti kļūst par pārtikas produktu sastāvdaļu. Pārtikas piedevām ir dažādas funkcijas un tikai neliela daļiņa no tām ir konservanti, kurus lieto, lai nepieļautu baktēriju vairošanos.[8.]
Daudzi pārtikas produkti ātri vien zaudētu savu formu un sadalītos sastāvdaļās, ja netiktu lietoti stabilizatori un emulgatori, iebiezinātāji. Tādēļ uzskatīt visas pārtikas piedevas par sliktām un uzturā kaitīgām nebūtu pareizi. [9.]
Katrai pārtikas piedevai ir piešķirts trīs vai četru ciparu skaitlis, burts “E” un funkcionālā klase. Dažiem “E” burtiem blakus cipariem var atrast mazos burtus “a”, kas norāda uz pārtikas piedevas sīkāku iedalījumu. Ar burtu „E” produkta marķējumā apzīmē pārtikas piedevu, kas tulkojumā no angļu vārda nozīmē „derīgs ēšanai” – „edible”[10.,3.], pēc tam seko trīs cipari, kas norāda pamatkategoriju (100 - krāsvielām, 200 - konservantiem, 300 - antioksidantiem). „E” vielas ir pārtikas piedevas, ko pievieno pārtikas produktiem ar nolūku ietekmēt tā īpašības – produkta konsistenci, krāsu, garšu un novērst produkta bojāšanos. Pārtikas produktus varētu ražot arī bez pārtikas piedevām, bet atsakoties no piedevu izmantošanas rastos daudz citu problēmu, kas saistīti ar piedāvāto produktu klāstu, glabāšanas un lietošanas laiku, kā arī produkta cenu. [2.]
…
ZPD Šajā darbā ir pavisam 21 lapaspuse, četras tabulas un pielikums. Darbā ir aprakstīta „E” vielu nozīme, kādas ir kaitīgās „E” vielas un, ko šis vielas uzlabo produktā. ir aprasktīts pētījums un norādīti pētījuma rezultāti, un vēl daudz kas cits.
- Biotas aizsardzība Eiropā globālā kontekstā - par un pret
- Noslēguma pārbaudījuma jautājumi bioloģijā
-
Pārtikas piedevas
Konspekts15 Bioloģija, Ķīmija, Pārtikas tehnoloģija, kulinārija
-
Tu vari jebkuru darbu ātri pievienot savu vēlmju sarakstam. Forši!Pārtikas piedevas
Konspekts vidusskolai8
-
Pārtikas produktu apraksts pārtikas preču prečzinībā
Konspekts vidusskolai3
-
Pārtikas piedevas
Konspekts vidusskolai1
-
Pārtikas piedevas produktā "VIVA City"
Konspekts vidusskolai2
-
Pārtikas piedevu analīze "Skittles" produktā
Konspekts vidusskolai1