Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:976265
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 08.10.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Ir biopoliniēri, kas veidoti no 20 dažādām aminoskābēm. Tās uzņem ar uzturvielām. 8 no tām ir neaizvietojamās (fenīlanalīns, izoleicīns, leicīns, lizīns, metionīns, treanīns, triptofāns, valīns). Tās nosaka uztura vērtību. Pārējās aminoskābes organisms pats spēj sintezēt no citām. Aminoskābes ir organiski savienojumi, kuru sastāvā ietilpst karboksilgrupa (-COOH)un aminogupa (-NH2). Tāpēc tām piemīt skābju un bāzu īpašības. Aminoskābes olbaltumvielas molekulās savā starpā saistās ar peptīdsaitēm.
(-C –N-) Šīs saites veidojas atšķeļoties ūdens molekulai.
(Oy H1)Olbaltumvielām raksturīgas 4 struktūras:
Pirmējā(primārā) struktūra – aminoskābes saistās ar peptīdsaiti un veido virkni polipeptīds. Ja saista ar disulfīdsaiti (-S –S)
disulfīds.
Otrējā(sekundārā) struktūra – veidojas polipeptīdsaiti savienojoties spirālē. Vītnē savā starpā saistās ar ūdeņraža saitēm, kas rodas starp =CO un =NH4
Trešējā jeb terciālā struktūra – veidojas spirālei telpiski izlocoties.
Ceturtējā jeb kvartārā struktūra – ja 2 vai vairākas olbaltumvielas molekulas veido komplekss.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties