Ogļhidrāti ir ķīmiski savienojumi, kas sastāv no oglekļa, ūdeņraža un skābekļa. Atkarībā no molekulu skaita, ogļhidrātus strukturāli iedala:
• monosaharīdos jeb vienkāršos cukuros,
• disaharīdos un oligosaharīdos,
• polisaharīdos.
Monosaharīdi jeb vienkāršie cukuri sastāv no vienas molekulas un uzturā tos galvenokārt pārstāv glikoze un fruktoze, kas ir augļos, ogās, dārzeņos, medū.
Disaharīdi sastāv no divām monosaharīdu molekulām un uzturā svarīgākiem no tiem ir saharoze jeb cukurbiešu cukurs, laktoze jeb piena cukurs un maltoze jeb iesalas cukurs.
Oligosaharīdi satur 3, 4 vai 5 monosaharīdus, uzturā tie ir rafinoze, stahioze, verbaskoze, kas ir atrodami pupās, lēcās un zirņos.
Polisaharīdi ir dabā ļoti plaši sastopami augstmolekulāri ogļhidrāti, kas uzturā galvenokārt ir cietes, glikogēna un celulozes jeb šķiedrvielu veidā. Tos satur visi graudu produkti.…