Ražošanas tehnoloģija ir uzņēmējdarbības daļa un tā skar produkta ražošanu.
Tehnoloģija - („tehno”-prasmes, „logos”- mācība, māksla) plašākā nozīmē – metožu, paņiemienu un materiālu kopums, lai sasniegtu rūpnieciskos vai komerciālos mērķus.
Tehnoloģija – elementāro procesu kopums un secība, lai no izejvielām iegūtu gatavo produktu vai pusfabrikātu.
Tehnoloģijas saturs – zinātnisko un rūpniecisko mērķu sasniegšanas paņēmienu apraksts.
Elementārs tehnoloģijas process – darbība, kuras rezultātā izmainās izejvielu īpašība, forma vai dizains.
Tehnoloģiju klasifikācija: pārtikas un nepārtikas tehnoloģijas.
Pēc darbības principa tehnoloģijas dalās: nepārtraukta un diskrēta (pārtraukta) ražošanas tehnoloģija.
Pēc pārstrādes dziļuma – jo dziļāka pārstrāde, jo mazāk atlikumu.
Pēc tehnoloģiskiem režīmiem – augstas (>1000), vidējas (100-200) un zemas (negatīva) temperatūras iedarbība; spiediens un tt.
Pēc izejvielu agregāta stāvokļa – cietais, šķidrais, gāzveida, kombināciju stāvoklis.
Ražošanas procesā ir svarīgi, lai procesi būtu samērojami laikā.…