Kartupeļiem ir īpaša vieta dārzeņu vidū. Kartupeļi satur vitamīnus K, C, B, kā arī minerālvielas ar bāziskām īpašībām. Kartupeļi izceļas ar lielu ogļhidrātu saturu - tajos vidēji ir 18% cietes, tāpēc kartupeļi ir patstāvīgs pārtikas produkts, kurus var uzturā izmantot kā pamatēdienu. Kaloriju daudzums kartupeļos ir divas līdz trīs reizes lielāks nekā pārējos dārzeņos. Taču īpaša kartupeļu vērtība ir kālijs - minerālviela, kurai ir liela nozīme ūdens apmaiņas normalizācijā un normālas sirds darbības uzturēšanā. Augstā kālija satura dēļ kartupeļus iesaka lietot ārstnieciskā uzturā kā urīna izvadīšanas veicinātājus sirds un nieru slimību gadījumos. Nepieciešamo kālija diennakts normu jūs var saņemt, apēdot 500 g kartupeļu! Ne visi zina, ka šo dārzeni var lietot arī kosmētikā. Ar kartupeļa maskas palīdzību var ātri atsvaidzināt sejas ādu, kā arī likvidēt maisiņus un zilos riņķus zem acīm. Kartupelis var palīdzēt arī sasprēgājušai roku ādai Tāda zupiņa ārstē arī tulznas un sacietējumus uz rokām un kājām. Bet kartupeļu sula ir lielisks pretiekaisuma līdzeklis ekzēmu, apdegumu un melno punktu ārstēšanai.…