Atkarībā no minerālvielu daudzuma organismā, tās iedala :
Makroelementi (Na, K, Ca, Mg, Cl, S, P)
Mikroelementi (minerālvielas, kas pārtikas produktos un cilvēka organismā ir ļoti niecīgos daudzumos, mērāmas miligramos ( Fe, Cu, Mn, Zn, J, u.c.)
Mikroelementu iedalījums (4 lielas grupas) :
1. Organisma normālai funkcionēšanai nepieciešamie – varš (Cu), jods (I), dzelzs (Fe), margāns (Mn), selēns (Se), cinks (Zn) ;
2. Mazāk nepieciešamie – arsēns (As), kobalts (Co), hroms (Cr), fluors (F), molibdēns (Mo), niķelis (Ni), silīcijs (Si), alva (Sn), vanādijs (V) ;
3. Vairak vai mazāk indiferentie – bārijs (Ba), broms (Br), zelts (Au), rubīdijs (Rb), sudrabs (Ag) ;
4. Organismam kaitīgie mikroelementi – kadmijs (Cd), svins (Pb), dzīvsudrabs (Hg), alumīnijs (Al).
Ja mikroelements pastiprināti uzsūcas no gremošanas trakta vai tā izdale no organisma ir kavēta, veidojas šā mikroelementa intoksikācija. Turpretī, ja mikroelementa uzsūkšanās ir traucēta, bet izdale palielinata – organismam draud attiecīgā mikroelementa deficīts.
…