Minerālvielas ir organiski savienojumi, kas nepieciešami pilnvērtīgai organisma, augšanai, attīstībai un lai organisms spētu ikdienā pilnvērtīgi veikt savas funkcijas. Minerālvielas nodrošina organisma audos neitrālu reakciju un noteiktu osmotisko spiedienu, piedalās skeleta veidošanā, kā arī piedalās šūnu kairinājuma – uzbudinājuma procesos, tāpat arī veicina vai kavē dažādu fermentu darbību, tā ietekmējot visdažādākās vielmaiņas norises. Minerālvielas ietilpst šūnu sastāvā, audos, asinīs, limfā, kaulaudos, fermentos un hormonos.
Minerālvielu avoti ir dažādi, tie ietver visa veida produktus- labību, dārzeņus, augļus, gaļu, putnus, zivis, piena produktus, pākšaugus, olas un riekstus. Lai iegūtu visas nepieciešamās minerālvielas, uzturā vajadzētu lietot produktus, kas saistīti ar dažādām pārtikas grupām, kā arī vēlams dažādot uzturu- pārmaiņus lietot katras pārtikas grupas ražojumus.
Atkarībā no minerālvielu daudzuma organismā, tās iedala makroelementos (vidējais daudzums lielāks kā 50mg uz kg ķermeņa masas) un mikroelementos (vidējais daudzums mazāks kā 50mg uz kg ķermeņa masas).