Mērces ir šķidras, pusbiezas vai biezas ēdienu piedevas, kas papildina auksto, otro un saldo ēdienu.
Tās noder – ēdienu garšas uzlabošanai un dažādošanai; ēstgribas ierosināšanai; sulīguma radīšanai; sastāvdaļu saistīšanai;
Iedala – aukstās, karstās, saldās.
Kvalitāte atkarīga no miltu sagatavošanas. Lai nebūtu klīsterīga milti jāizkarsē taukos vai uz sausas pannas.
Karstās mērces – izmanto pie gaļas, zivju, pākšaugu, labības produktu. Pagatavošanai izmanto – buljonu, krējumu, pienu, novārījumu. Iebiezināšanai – miltus, cieti, nobriedušu baltmaizi, olas dzeltenumu, dārzeņus, augļu masas. Mērču atvasināšanai izmanto – garšsaknes un garšaugus; dārzeņus; augļus, ogas; sēnes, vīnus; olas; Paskābina – citrona sula; citronskābe; etiķis; tomātus, rabarberus; upenes; ērkšķogas (sulas vai biezeņa veidā). …