-
Meksikas nacionālā virtuve
Konspekts14 Pārtikas tehnoloģija, kulinārija, Tūrisms, viesmīlība
Nr. | Sadaļas nosaukums | Lpp. |
IEVADS | 3 | |
VALSTS APRAKSTS | 4 | |
Atrašanās vieta | 4 | |
Klimatiskie apstākļi | 4 | |
Vēsturiski fakti | 4 | |
Iedzīvotāji | 5 | |
Reliģiskā piederība | 5 | |
UZTURA TRADĪCIJAS | 6 | |
Raksturīgākie produkti uzturā | 6 | |
Ēdienreizes | 6 | |
Meksikāņu ēšanas paradumi | 7 | |
Nacionālie svētki un festivāli | 7 | |
Citu tautu ietekme uz meksikāņu virtuvi | 8 | |
Specifiskas ēdienu gatavošanas tehnoloģijas | 9 | |
Tautas nacionālie ēdieni, kuri ir izplatījušies un pieņemti citur pasaulē | 10 | |
RAKSTURĪGĀKO ĒDIENU UN DZĒRIENU RAKSTUROJUMS | 11 | |
TEHNOLOĢISKĀS KARTES | 12 | |
KOPSAVILKUMS | 14 | |
IZMANTOTIE AVOTI | 15 |
Specifiskas ēdienu gatavošanas tehnoloģijas
Meksikas pārtikas gatavošanas tradīcijas ir jau vairāk kā 30 gadsimtu vecas. Meksikāņi savā virtuvē apvieno neatbilstošo - saldo un pikanto, un iegūst izsmalcinātus ēdienus, kas tiek uzskatīti par kulinārijas mākslas virsotnēm.
Meksikas ēdienu gatavošanas metodes parasti ir cepšana, grilēšana un vārīšana. Grilēšana uzlabo meksikāņu ēdienu garšu, izceļot autentiskās garšas, kas agāk radās, gatavojot ēdienu uz atklātas uguns. Grilēšanas tehnoloģija ēdieniem piešķir patīkamu dūmu garšu.
Vārīšana un sautēšana ir lielisks veids, kā pagatavot gaļu un dārzeņus – jāievieto šie produkti lielā katlā ar buljonu vai ūdeni ar daudzām gašvielām, un jāļauj tiem sautēties visu dienu. Šī ir lieliska metode, gatavojot sasmalcinātus liellopa tako. Koka karotes ir tradicionālā katla satura maisīšanas metode. Lielos kausus izmanto lielu daudzumu maisīšanai, bet plānās koka karotes – ķiploku un sīpolu sautēšanai.
Tautas nacionālie ēdieni, kuri ir izplatījušies un pieņemti citur pasaulē
Šobrīd pasaulē visstraujāk pieaug tieši meksikāņu ēdienu popularitāte. Vislielākie meksikāņu virtuves cienītāji ir skandināvi, jo īpaši norvēģi, kuri visvairāk patērē šos ēdienus ārpus Meksikas. Ņemot vērā skandināvu dzīvesveida nozīmīgo ietekmi uz Baltijas valstīm, var prognozēt šo ēdienu izplatības palielināšanos arī Latvijā.
Paši meksikāņi par nacionālo ēdienu uzskata gvakamoli – biezu un gardu mērci, ko pievieno gaļas ēdieniem. Šī mērce ir kļuvusi iecienīta visā pasaulē. „Chilpachole”, „Enchiladas”, „Pipiano”, „Fajitas”, „Burrito”, „Chillicon Carne”, „Nachos Supremos”, „Guacamole”, „Quesadilla Botana” - tā ir tikai daļa no tradicionālajiem meksikāņu ēdieniem. Citās pasaules valstīs meksikāņu restorānos šiem ēdieniem klāt ir skaidrojumi valsts valodā.
Meksikā, kā jau tekilas dzimtenē, katrā krogā ir apmēram 20 tekilas šķirņu. Citās valstīs - apmēram piecas šķirnes.
…
Meksikāņu virtuve ir sarežģīta un sena, kuras paņēmieni un prasmes ir attīstījušās tūkstošiem gadu ilgā vēsturē. Tā galvenokārt ir ļoti asa, taču ir pilnībā dabīga, aromātiska, bagāta ar krāsām un garšu, kā arī daudz dažādām garšvielām.Tajā tiek izmantots plašs sastāvdaļu klāsts. Trīs galvenās sastāvdaļas ir čili, kukurūza un pupiņas. Ēdienos izmanto, no dažādiem Meksikas vietējiem rajoniem iegūtus, aptuveni 70 dažādu šķirņu aso piparu, piemēram, saldo mulatos, tumšo pasilju, zaļo halapenjo u.c. Meksikāņi daudz lieto dārzeņus — tomātus, papriku, atkarībā, cik tuvu ir piekrastes rajoniem. Klāt maltītei meksikāņi piedzer īpašas augļu sulas vai alkoholiskos dzērienus, kuros tiek pievienota tekila. Meksikas piekrastes rajonos populāri ir jūras ēdieni, bet tās vidienē ir izplatīti mājlopu un putnu gaļas ēdieni. Bet tajos valsts apgabalos, kur zemkopība nav izplatīta un valda liels sausums, cilvēki ēd arī kaktusus. Meksikāņu virtuves pamatprodukts ir tortiljas. Gandrīz neviena meksikāņu maltīte neiztiek bez šīs maizes, kas gatavota no kviešu miltiem, piemērota gan sāļam, gan saldam pildījumam
- Ievads tūrismā
-
Meksikas nacionālā virtuve
Konspekts14 Pārtikas tehnoloģija, kulinārija, Tūrisms, viesmīlība
- Tūrisma uzņēmuma mikrovides analīze
-
Tu vari jebkuru darbu ātri pievienot savu vēlmju sarakstam. Forši!Tūrisma uzņēmuma mikrovides analīze
Konspekts augstskolai9
-
Grieķijas Nacionālā Tūrisma organizācija
Konspekts augstskolai4
-
Ēdienu gatavošanas tehnoloģijas - eksāmena atbildes
Konspekts augstskolai7
-
2* viesnīcu dokumentācija
Konspekts augstskolai15
-
Tūrisma ģeogrāfija
Konspekts augstskolai3