Mātes piena olbaltumvielu raksturojums.
Olbaltumvielu daudzums mātes pienā ir pilnīgi pietiekams, bērns tās spēj uzņemt, nepārlogojot nieres. Mātes piens satur:
Laktalbumīnu, imunoglobīnu, mazāk kazeīnagēna,
Aminoskābi cisteīnu, kas veicina bērna attīstību, sevišķi tas ir svarīgi priekšlaicīgi dzimušiem bērniem, kuru smadzenēs un aknās nepietiekami sintezējas cistationāze, kas veicina metionīna pārveidi cisteīnā,
Aminoskābi taurīnu, kas nepieciešama žultskābju saistīšanai un ir neiromodulators, kurš nodrošina CNS attīstību un acs struktūru nobriešanu.
Mātes piena tauku raksturojums.
Tauki nodrošina 50% kaloriju no diennakts normas. 57% no kopējā tauku daudzuma sastāda nepiesātinātās taukskābes, kas ir svarīgas smadzeņu nobriešanas, kā arī mielinizācijas procesiem. Mātes piens satur:
lcp (long chain polyunsaturated fatty acidis) – garo ķēžu polinepiesātinātās taukskābes, būtiskākās no tām ir arahidonskābe un dokozheksēnskābe, kuras pirmajos dzīves mēnešos ir svarīgākās nervu sistēmas un redzes funkcijas attīstībā.…