Lipīdi ir hidrofobas vielas ar daudzveidīgu struktūru. Tie šķīst organiskajos šķīdinātājos (benzolā, hloroformā, ēterī). Bieži lipīdus iedala taukos un lipoīdos (lipīdiem līdzīgās vielās).
Vienkāršo tauku sastāvā ietilpst taukskābes (~ 200 dažādas). Taukskābes ir piesātinātas (molekulā tikai vienkāršās saites) un nepiesātinātas (molekulā 1 vai vairākas dubultsaites).
Populārākās piesātinātās taukskābes, kas atrodamas dzīvajos organismos ir stearīnskābe, palmitīnskābe, sviestskābe. Piesātināto taukskābju taukus organisms izmanto enerģijas iegūšanai un tauku uzkrāšanai. Tie organismā var veidoties no ogļhidrātiem, apēsti uzsūcas bez žultsskābju palīdzības. Daudz ēdot ar piesātinātiem taukiem bagātus produktus (kokoseļļa, palmu eļļa, sviests, krējums), palielinās holesterīna daudzums asins plazmā, līdz ar to arī sirds slimību risks. Piesātinātajiem taukiem vēlams veidot 7-10% no kopējā dienas uztura kcal daudzuma.…