Tā kā Indija ir ļoti liela zeme, ir grūti runāt par vienotām virtuves tradīcijām, jo pat populārākajiem ēdieniem katrā novadā ir daudz variantu. Pati svarīgākā indiešu virtuves īpatnība ir neskaitāmu garšvielu lietošana visdažādākajās kombinācijās. Indija jau kopš seniem laikiem tiek uzskatīta par garšvielu zemi, jo tā bagāta ar pipariem, čilli, ingveru, koriandru, kurkumu, kardamonu, krustnagliņām un cit;am garšvielām. Tagad priekšroka tiek dota dažādiem garšvielu maisījumiem, kas izceļ ēdiena neatkārtojamo garšu. Tā ir sevišķa māksla, jo neviena garšviela nedrīkst pārmākt otru vai pārlieku izcelties. Vispopulārākais maisījums, ko iecienījuši eiropieši ir karijs. Tā nav atsevišķa garšviela, bet gan dažādu garšvielu sajaukums. Tā pagatavošanai visbiežāk izmanto koriandru, sīpolus, ķiplokus, ingveru, čilli, kurkumu, sinepju graudiņus, kanēli, krutnagliņas, fehneļa sēklas, kardamonu, muskatriekstu un anīsu. Indiešu virtuvē lieto gan karija pulveri, gan pastu, kas vairāk piemērota mērču un zupu garšu uzlabošanai.
Ļoti svarīgs indiešu virtuves produkts ir rīsi- Indijā to ir vairāk nekā tūkstoš šķirņu. Tāpēc nav brīnums, ka rīsus izmanto visos iespējamos veidos- vāra, cep, sautē, kombinē ar dārzeņiem un pākšaugiem, kokosriekstu produktiem, augļiem, biezpienu, gaļu, zivīm un sēnēm. Dienvidindijas virtuve nav iedomājama bez augļiem un arī kokosriekstiem. Šajā Indijas daļā galdā mēdz likt visdažādākās zivis un jūras veltes.…