Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:151819
 
Vērtējums:
Publicēts: 24.01.2022.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Savā klasiskajā veidā tas skan tā – “Rīkojies tā, lai tavas gribas maksima vienmēr vienlaikus varētu noderēt par vispārējas likumdošanas principu”. Ko tas nozīmē? Kants saka, ka īsti tikumiskās darbības var izdarīt, ja neiziet nevis no savām konkrētajām vajadzībām un bailēm, bet sekojot vienotam tikumiskajam likumam. Tad, kad mēs vēlamies izpildīt jebkāda veida darbību, vajag iedomāties, ka šī darbība kļūs par visaptverošu likumu. Piemēram, šodien jūs nepateicās policijai par savu draugu, kas pārkāpa likumu. Iekšā sevī, izejot no Kanta koncepcijas, jums jāsaprot ka visi pārējie cilvēki nenodos savus draugus-noziedzniekus. Vai jūs piekrītat šīm?
Kanta ētisko koncepciju sauc par autonomu, jo to neinteresē konkrētu cilvēku konkrētas situācijas. Ir vienīgs likums, kuram vajag pakļauties viesiem cilvēkiem, ja tie, protams, vēlas kļūt par tikumiskiem subjektiem. Pie Kanta ētikas pēcāk filozofiskā tradīcijā būs daudz jautājumu, tomēr Kants gan teorētiskajā, gan praktiskajā filozofijā aptvēra kopīgu, absolūtu cilvēka temperamentu, un nenolaidās līdz konkrētākām detaļām. I. Kanta filozofija ir fundamentāli svarīga sastāvdaļa filozofijas vēsturē. Viņš izpratis cilvēka domāšanas pamatus un izveidojis unikālu morāles koncepciju. Mūsdienu filozofija ne tikai neaizmirsa I. Kantu, bet arī turpina vest ar viņu intelektuālu dialogu.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties