Tiešām, ēdienam pārvietojoties pa gremošanas orgānu sistēmu, tās secīgajos nodalījumos uz ēdienu stingri noteiktā kārtībā iedarbojas dažādas gremošanas sulas ( siekalas, kuņģa sula, aizkuņģa dziedzera sula, žults un zarnu sula), kurās esošie fermenti pakāpeniski šķeļ uzturvielas. Vielas, kas rodas pēc sašķelšanās, šķīst ūdenī un var uzsūktie asinīs un limfā. Ēdiena nesagremotie pārpalikumi izdalās no organisma.
Gremošanas orgānu sistēma sākas ar mutes dobumu. Mutes dobumā ir zobi un mēle. Zobi ir cieti veidojumi, kas nepieciešami barības satveršanai, nokošanai un sasmalcināšanai. Mēle ir muskuļains orgāns, kas piedalās ēdiena sakošļāšanā un norīšanā, izgaršošanā un aptaustīšanā. Mutes dobumā notiek ēdiena šķirošana, sasmalcināšana un sajukšana ar siekalām. Mutes dobumā uz ēdienu iedarbojas arī pirmā gremošanas sula – siekalas. Norītais ēdiens pa barības vadu nonāk kuņģī. Kuņģis ir gremošanas kanāla maisveida paplašinājums starp barības vadu un tievo zarnu. …