Galda manierēm salīdzinājumā ar citiem pieklājības noteikumiem ir bijis vismainīgākais un garākais attīstības ceļš. Ir bijuši laiki, kad pat dižciltīgie ēdienu ņēma ar rokām no kopējas bļodas. Tas, ko mūsdienās uzlūko par nosodāmu, toreiz bija pieklājības izpausme.
Dažkārt mums ir tieksme nepievērst uzmanību, mūsuprāt, mazsvarīgiem viesu uzņemšanas noteikumiem un uzvedībai pie galda. Tomēr vajadzētu pievērst lielāku sabiedrības uzmanību galda kultūrai gan ikdienā, gan svētku reizēs, kā arī ģimenes lokā un sabiedriskās vietās. Prasme pareizi ēst un uzvesties pie galda, vienmēr tikusi uzskatīta par vienu no kritērijiem, pēc kura var spriest par cilvēka vispārējās kultūras līmeni.
Pirmais, kam būtu jāpievērš uzmanība sēžoties pie galda, ir savai pozai. Vislabāk būtu sēdēt taisni, bet ne sasprindzināti, var viegli atbalstīties pret krēsla atzveltni. Krēslu nevajadzētu piestumt pārāk tuvu galdam, savādāk var rasties vēlme uzlikt elkoņus uz galda. Protams, nevajadzētu arī atstumt pārāk tālu, lai ēdiens nekristu zemē. Rokas vislabāk turēt tālāk no sejas, nevajag kārtot matus, vai berzēt pieri, kā arī atbalstīt zodu. Rokas vajadzētu likt uz ceļiem. Tas varētu palīdzēt atturēties no pārlieku rosīgām kustībām, piem. pārbaudīt, vai galda piederumi atrodas savā vietā.…