Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
Akcijas un īpašie piedāvājumi 2 Atvērt
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:687155
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 14.11.2003.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Gaļa ir pārtikas produkts, ko iegūst galvenokārt no siltasiņu dzīvniekiem – cūkām ,liellopiem, aitām, putniem, medījumiem. To veido muskuļaudi un taukaudi.
Gaļa ir nozīmīgs olbaltumvielu avots uzturā , un tajā vienmēr ir vairāk vai mazāk tauku . Ogļhidrātu gaļā ir ļoti maz .
Vidēji liesā gaļā ir
Olbaltumi 19 – 23 %
Tauki 1 – 10 %
Ūdens 71 – 77 %
Organisms izmanto 97 % gaļas olbaltumu un 25 % saistaudu . Galvenie saistaudu olbaltumi ir kolagēns un elastīns , ko gremošanas fermenti sašķeļ vāji . Kolagēns pēc gaļas termiskās apstrādes un skābā vidē ir sašķeļams daļēji . Elastīns ar gremošanas fermentiem nav sadalāms .
Liellopu gaļā polinepiesātināto un piesātināto taukskābju attiecība vidēji ir 0,05 , cūkgaļā – 0,5 , vistu gaļā – 0,8 .
Gaļā ir daudz B grupas vitamīnu , bet A un C vitamīns ir tikai aknās un nierēs gaļa ir nozīmīgs dzelzs , fosfora , vara un mangāna avots uzturā .
Gaļa gandrīz pilnīgi tiek sagremota un uzsūkta . To parasti uzsver kā gaļas labo īpašību . Taču uzturzinātnieki jau ir atzinuši , ka zarnām ir vajadzīgas noteikta apjoma darbības , tā, ka produkta pilnīga uzsūkšanās vairs nav pozitīvi izceļama īpašība .…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties