No asiņu produktiem izgatavotās līmes. Praksē šim nolūkam izmanto albumīnu, kas asinīs ir 10 – 15%. Tas ir sausumā ilgi uzglabājams produkts, ko iegūst, iztvaicējot no asinīm ūdeni vakuuma aparātos ( lai nesarecētu).
Parastākā albumīna līmes recepte = albumīns: neveldzētie kaļķi / veldzētie k. : ūdens = 100: 7.5/10: 750-900 svara daļu.
Albumīna līmei nepieciešams ilgāks sagatavošanas laiks kā kazeīna līmei.
Augu valsts produktu līmes
Augu valsts produktu līmes galvenokārt pagatavo no cietēm un augu olbaltumvielām. Šīs līmes lieto papīra un papes izstrādājumu līmēšanai. kokmateriālu līmēšanai tikai retos gadījumos, jo līmējumam maza izturība.
Augu cietes iegūst no kartupeļiem, kukurūzas, rudziem, kviešiem, rīsa vai citiem graudaugiem.
Parastākā augu ciešu līme ir klīsteris, ko pagatavo, karstā ūdenī (65-90o) izšķīdinot 5-10% cietes. No augu cietēm iegūst dekstrīnu. No dekstrīna pagatavotai līmei labāka līmēšanas spēja nekā augu cietēm.
Daži augi – zirņi, pupas, lupīna, vīķi u.c. satur 20 – 30% olbaltumvielu. Taukvielu rūpniecībā izlietotie eļļas augu spraukumi (saulespuķes, soja u.c.) satur līdz pat 50% olbaltumvielu. Augu olbaltumvielas mēģināts lietot kokmateriālu, galvenokārt saplākšņu līmēšanai. Šim nolūkam attaukotos, smalki samaltos spraukumu miltus apstrādā ar vājiem sārmiem un iegūst līmi.
…