Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:158275
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 21.05.2024.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 7 vienības
Atsauces: Ir
Laikposms: 2021. - 2025. g.
Darba fragmentsAizvērt

Situācijas apraksts

Kartupelis sastāv no sausnas (sausā viela, kura rodas, kad iztvaicē ūdeni no kartupeļa) un cietes. Tupenī ir vērtīgas olbaltumvielas, minerāl elementi. Latvijā apritē ir aptuveni 50-60 dažādu kartupeļu šķirņu. Kartupeļi, kuros ir daudz cietes, noder pašmāju cietes ražotājam Aloja Starkelsen, savukārt čipsu ražošanai nepieciešami kartupeļi, kuros ir augsts sausnas saturs. Piemēram, galda kartupeļos ir ap 20 % sausnas, bet čipsu kartupeļos sausnai ir jābūt vismaz 25 %. Jo vairāk sausnas kartupeļos, jo mazāk eļļas, čipsus cepot, nepieciešams, jo produkts būs veselīgāks. Tāpēc 99 % gadījumu galda kartupeļu šķirnes čipsu ražošanai neder.

Metodes apraksts

Nozīmīgākā cietes izejviela izmaksu un tās atdalīšanas ziņā ir kartupeļi. Tos attīra no zemes un citiem piemaisījumiem, pēc tam saberž, lai atbrīvotu cietes graudiņus no šūniņām, kuros tie ieslēgti. Pusšķidro masu laiž cauri sietiem, mazgājot ar ūdeni (vēlams aukstu). Cietes graudiņi iziet cauri sietiem, bet pārējā masa paliek uz tiem. Iegūto cietes pienu īpašās tvertnēs nostādina un cieti saturošie graudiņi nogulsnējas. Nostādināto ūdeni novada. Cieti mazgā vēlreiz, nostādina un atdala lieko ūdeni. Tādā veidā iegūto jēlcieti, kas satur 40 % ūdens, pārstrādā cietes sīrupā un cukurā. Daļu cietes žāvē, lai ūdens saturs nepārsniegtu 20 %. Lai iegūtu sausnu pēc skalošanas iegūto šķīdumu izlej, bet sieta saturu, kas satur 40 % ūdens žāvē, lai ūdens saturs nepārsniegtu 20%.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties