Biezpiens ir skābpiena produkts, ko iegūst no pilnpiena, vājpiena vai paniņām. Biezpienu ražo tā: pienu normalizē (nodrošina vajadzīgo tauku saturu), pasterizē, atdzesē līdz 30 - 32ºC temperatūrai un saraudzē ar pienskābes streptokoku tīrkultūru vai tirkultūruun fermentu (himozīnu vai pepsīnu), līdz rodas receklis un sūkalas, ko atdala notecinot vai separējot.
Biezpiens pēc ķīmiska sastāva ir ļoti vērtīgs produkts. Biezpienā ir olbaltumvielas un tauki ir viegli izmantojami cilvēka organismā. Pilnvērtīgo olbaltumvielu sastāvā ietilpst aminoskābes, kas veicina lecitīna daudzuma palielināšanos asinīs. Tāpēc arī biezpienu iesaka lietot aterosklerozes profilaksē.
Biezpiens satur minerālvielas, piemēram, kalcija, dzelzs, fosfora, magnija sāļus, kas nepieciešami normālai cilvēka organisma augšanai un attīstībai.
Biezpienu iedala treknā, pustreknā, mīkstā diētiskā un vājpiena.
Uzturā nedrīkst lietot pelējušu un netīru biezpienu. Sliktas kvalitātes biezpiens ir graudains, tam ir lopbarības piegarša, rūgta garša.
Biezpienu plaši izmanto kulinārijā, dažādu izstrādājumu ražošanā. …