1.Olbaltummaiņa:
nosaka dzīvības eksistenci;
olbaltumvielas pārvērš aminoskābēs;
neaizvietojamo aminoskābju trūkuma dēļ var rasties olbaltumvielu sintēzes traucējumi;
pilnvērtīgās olbaltumvielas – olbaltumvielas, kurās ietilpst visas neaizvietojamās aminoskābes (dzīvnieku olbaltumvielas, dažas no augu olbaltumvielām (kartupeļi, pākšaugi));
augu valsts produktos pārsvarā ir nepilnvērtīgas olbaltumvielas;
organismā olbaltumvielas neuzkrājas;
ja ilgstoši organisms nesaņem pietiekamu olbaltumvielu daudzumu, organisma dzīvības norisēs rodas dažādi traucējumi;
pieaugušam cilvēkam jāuzņem 110 g olbaltumvielu diennaktī;
sportistiem ar lielu fizisko slodzi diennaktī jāuzņem 2g olbaltumvielu uz katru ķermeņa svara kilogramu.
2.Ogļhidrātu maiņa:
Ogļhidrāti – galvenais enerģijas avots;
Organisms nespēj sintezēt ogļhidrātus no neorganiskām vielām;
Ogļhidrātus uzņem pārsvarā ar augu valsts pārtiku (cietes veidā ar kartupeļiem, maizi, graudaugiem);
Ja uzņem pārāk maz ogļhidrātu, tie veidojas no olbaltumvielām un taukiem, tādēļ organismā tikpat kā nav iespējams ogļhidrātu trūkums;
Balastvielas – nesagremojamie ogļhidrāti (celuloze, lignīns, pektīni) sekmē gremošanas orgānu darbību, rada sāta sajūtu;…