Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
6,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:494436
 
Vērtējums:
Publicēts: 23.05.2024.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 1 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Baltie stārķi ir vēli ienācēji Latvijas teritorijā. Tikai pamazām, laukiem aizvien vairāk nomainot mežus, radās stārķu ligzdošanai piemērotas vietas. Vēlāk 18.gadsimtā baltie stārķi ligzdoja tikai Kurzemē, to izplatības ziemeļu robeža stiepās gar Daugavu. 19. gadsimta pirmaja pusē stārķu skaits sāka strauji augt un kopš 19. gadsimta vidus tie ligzdo visā tagadējā Latvijas teritorijā.
Tradicionāli liela daļa balto stārķu ligzdu pamatņu bija cilvēku būvētas.Piemēram, 1934. gadā lielāko daļu ligzdu (87%) palīdzējuši veidot cilvēki, bet nākamo 70. gadu laikā to skaits samazinājies līdz 20%. Agrāk gandrīz visas ligzdas atradās kokos ( kur to pamatus parasti bija būvējis cilvēks), tomēr tām laika gaitā ejot bojā, stārķi bija spiesti meklēt citas ligzdošanas vietas. Populāri kļuva ūdenstorņi – uz tiem atrodas 10% ligzdu.Visbiežāk par ligzdas būvēšanas vietu baltie stārķi sākuši izvēlēties telefona un elektrolīniju stabus. Tas nereti noved pie nepatīkamām sekām gan pašiem putniem, tiem ejot bojā vai savainojies, gan cilvēkiem, radot elektrības padeves traucējumus. Latvijā 80% balto stārķu ligzdu ir pašu putnu veidotas un 60% no kopējā ligzdu skaita jeb ap 6000 ligzdu atrodas uz elektrības un telefona stabiem.…

Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties