Ūdens – 80-90% - Nepieciešams šūnas metabolisma procesu nodrošināšanai.
sporās – 40-45%– savdabīga anabioze, nodrošina rezistenci;
līdz 90% kapsulās
Sausne – 10-20%;
Proteīni – 40-75%;
vienkāršie;
saliktie:
Nukleoproteīni;
Glikoproteīni;
Fosfoproteīni;
Lipoproteīni;
katrā šūnā 2000 OBV molekulu;
būvēti no aminoskābēm. Ir D, L aminoskābes un unikālā AS – diaminopimelīnskābe (DAP);
Proteīnu funkcijas:
nosaka sugas specifitāti;
nosaka antigenitāti;
nosaka patogenitāti;
Piemēram, baktēriju eksotoksīni nosaka toksgenitāti (virulenci);
Baktēriju fermenti patogenitātes faktori.
Ogļhidrāti – 10-30%;
mono-, di-, polisaharīdi;
unikāli aminocukuri – NAM, NAG;
Ogļhidrātu funkcijas:
nosaka tipu specifitāti (vienas sugas ietvaros baktēriju tipi atšķiras pēc OGH);
barības vielas;
aizsargfunkcija (ļoti daudz OGH ir kapsulā);
Lipīdi – 3-10%;
līdz 40% spirohetām, tuberkulozes nūjiņām, riketsijām – slikti krāsojas;
atrodas galvenokārt apvalkos, var būt arī citoplazmā granulu veidā;
Lipīdu funkcijas:
barības vielas (rezerve);
nodrošina rezistenci – aizsargfunkcija;
nosaka baktēriju tinktoriālās īpašības;
Minerālvielas – 2-14%;
Makroelementi: Na, K, Fe, P, S;
Mikroelementi : Zn, Mg, Cu, I, Bi;
Minerālvielu funkcijas:
Na – regulē osmozi;
P – ir nukleīnskābju, fermentu, fosfolipīdu sastāvā;
Fe – nodrošina barības vielu maiņu;
S – ir baktēriju citoplazmā, piedalās sintēzes reakcijās;
Piedalās fermentu sintēzē un aktivācijā;
Piedalas antibiotiķu veidošanā (p., aktīnomīcēm);
Nukleīnskābes;
DNS – 3-4%;
iRNS, tRNS, rRNS – 3-10 %;…