Kā izvelēties augļus, ogas un dārzeņus –
• Jāizvēlas Latvijā audzētus augļus, ogas un dārzeņus;
• Pašu audzētus augļus, ogas un dārzeņus jāuzglabā tā, lai tie pēc iespējas ilgāk būtu svaigi;
• Ja dārzeņus pērk veikalā, tas ir jādara katru nedēļu, bet nelielos daudzumos, lai produkti vienmēr būtu svaigi;
• Jāēd sezonas augļi, ogas un dārzeņi, jo tajos ir daudz vairāk vērtīgu vielu;
• Jādod priekšroku svaigiem un pēc tam saldētiem augļiem, ogas un dārzeņiem. Termiski apstrādājot (vārot, sautējot) dārzeņus, augļus un ogas, tajos samazinās atsevišķu vitamīnu (īpaši C un B9 vitamīns) saturs. Lai samazinātu vitamīnu zudumu, termiskā apstrāde ieteicama mazā ūdens daudzumā, slēgtā traukā (katlā ar vāku) vai tvaicējot. Produktu ieteicams nepārvārīt, bet termiski apstrādāt tikai tik ilgi līdz tas ir gatavs;
• Nevajag aizrauties ar konservētiem dārzeņiem (piemēram, zaļajiem zirnīšiem, marinētiem gurķiem un tomātiem), jo tie var saturēt daudz sāls un tiem ir zemāka uzturvērtība.
…