Es esmu pret to, ka pārtikai pievieno dažādas ķīmiskas vielas, kuras palīdz produkta vizuālajam izskatam un garšai, taču ir bīstami cilvēku dzīvībai. Uzskatu, ka ir labāk ēst mazāk vizuāli glītu pārtiku, taču dabīgu.
Daudzi cilvēki aplūkojot uz pārtikas iepakojuma redzamos saīsinājumus tā īsti nemaz neapjauš, ko tie apzīmē un vai tie tiešām ir kaitīgi. Lai nerakstītu uz iepakojuma visus bieži vien ļoti sarežģītos nosaukumus ES izdomāja E sistēmu- katrai pārtikas piedevai piešķirt savu nr. un pirms tās pielikt burtu E. (Ang.- eatable nozīmē ēdams.) Piem., saharīns E 945 . Savukārt visas Pārtikas piedevas tiek iedalītas vairākās grupās, no kurām pazīstamākās ir:
konservanti aizkavē mikroorganismu attīstību, pagarinot produktu uzglabāšanas laiku,
krāsvielas uzlabo produkta izskatu,
emulgatori veicina viendabīgu konsistences veidošanos,
antioksidanti aizkavē produkta sastāvdaļu oksidēšanos, pagarinot uzglabāšanas laiku.
Pārtikas piedevas var iegūt gan no dabā sastopamiem materiāliem (E 162 iegūta no biešu sulas), gan radot līdzīgas vielas (benzoskābe E 210, kas atrodama arī dzērvenēs) un sintētiskas piedevas (saharīns E 945). …