Izplatītākie monosaharīdi ir glikoze un fruktoze, kas sastopami augļos un ogās. Monosaharīdi ātri uzsūcas un ir viegli izmantojami. Glikoze iekļūst šūnā, kur tā tiek sašķelta, kā rezultātā izdalās enerģija. Neizmantotā glikoze tiek pārvērsta glikoigēnā – ogļhidrātu rezervē, kas uzkrājas aknās. Glikozei piemīt arī antitoksiska darbība – tā palielina organisma spējas atindēt dažādas vielas. Glikozi izmanto kā uzturvielu, medicīnā kā cilvēku spēcinošu preperātu, alkoholisko dzērienu un konditorejas izstrādājumu ražošanā. Glikoze kopā ar fruktozi veido medus galveno sastāvdaļu. Fruktoze ir saldāka par parasto cukuru, tāpēc to var lietot mazāk nekā to, lai samazinātu kaloriju daudzumu.
Pie disaharīdiem pieskaitāma saharoze, ko izmanto konditorejas izstrādājumu ražošanā un kā uzturvielu. Saharoze ir dabas produkts, ko iegūst no cukurbietēm un cukurniedrēm.
…