Daudzi nevar iedomāties ikdienas maltīti bez kartupeļiem, pat gatavi tos ēst kaut vai trīs reizes dienā. Citi labprāt tos iekļauj savā ēdienkartē, bet mērenākās devās. Vēl kādi meklē recpetes, lai kartupeļus pagatavotu neierastāk. Viennozīmīgi kartupeļi ir vispatērētākā dārzeņu kultūra Latvijā un certurtā patērētākā pasaulē. Pasaulē to apsteidz tikai rīsi, kvieši un kukurūza. Latvijā tie ir iecienīti dēļ to pieejamības un relatīvā lētuma, kā arī pamatīgās sāta sajūtas radīšanas pēc kartupeļu ēdienu ēšanas.
Lai tuvāk iepazītu kartupeļu dabu, ir vērts tuvāk iepazīt, kas kartupeļos ir vērtīgs. Tie satur ogļhidrātus (cieti), kas ir svarīgs enerģijas avots. Prētēji mītam kartupeļi neveicina aptaukošanos, jo satur lielā apjomā šķiedrvielas, kas nodrošina ilgstošu sāta sajūtu. Tiesa, aina ir cita, ja tos fritē eļļā, apcept taukos vai pasniedz ar treknām piedevām.…