-
Pārtikas krāsvielu izvērtējums
Nr. | Sadaļas nosaukums | Lpp. |
DARBĀ LIETOTO SAĪSINĀJUMU SKAIDROJUMS | 7 | |
IEVADS | 8 | |
1. | TEORĒTISKĀ DAĻA | 9 |
1.1. | Pārtikas krāsvielu vēsture un likumdošanas attīstība | 9 |
1.1.1. | ASV likumdošanas analīze | 10 |
1.1.2. | Likumdošanas veidošanās Eiropā un ES | 14 |
1.2. | Pārtikas krāsvielas | 17 |
1.2.1. | Krāsvielu apzīmējumi | 23 |
1.3. | Dabiskās un dabiskām identiskās krāsvielas | 25 |
1.3.1. | Augu valsts pigmenti | 26 |
1.3.2. | Mikroorganismu izcelsmes krāsvielas | 30 |
1.3.3. | Dzīvnieku valsts izcelsmes krāsvielas | 32 |
1.4. | Sintētiskās krāsvielas | 34 |
1.4.1. | Tartrazīns (E 102) | 35 |
1.4.2. | Hinolīna dzeltenais (E 104) | 36 |
1.4.3. | Saulrieta dzeltenais FCF (E 110) | 37 |
1.4.4. | Azorubīns (E 122) | 39 |
1.4.5. | Kumačs 4R (E 124) | 40 |
1.4.6. | Alūra sarkanais (E 129) | 41 |
1.4.7. | Patentzilais V (E 131) | 42 |
1.4.8. | Indigotīns (E 132) | 44 |
1.4.9. | Briljantzilais (E 133) | 46 |
1.5. | Krāsvielu toksicitāte, tās izvērtējums | 48 |
1.5.1. | Kopsavilkums par literatūras apskatu | 51 |
2. | METODISKĀ DAĻA | 53 |
2.1. | Likumdošanas aktu par pārtikas krāsvielām izpēte | 53 |
2.2. | Aptauja par sabiedrības informētību par pārtikas krāsvielām | 53 |
2.3. | Tirdzniecības vietās piedāvāto saldumu izpēte | 53 |
3. | REZULTĀTI | 55 |
Pārtikas piedevu atļaujas/ aizliegumi likumdošanā dažādās pasaules valstīs | 55 | |
3.2. | Patērētāju informētības apzināšana | 65 |
3.1. | Saldumu izvērtējums, kas pieejami tirdzniecības vietās | 77 |
SECINĀJUMI | 83 | |
IZMANTOTĀ LITERATŪRA | 84 |
Koši krāsaini gumijoti lācīši, želejas, rozā krabju nūjiņas, sārtas desas un šķiņķi, rozā jogurti, oranži sieri un varavīksnes krāsu limonādes sen nav jaunums mūsu tirgū. Dekoratīvās kosmētikas piedāvājums ir kļuvis aktuāls ne tikai sieviešu, bet arī pārtikas produktu un medikamentu izdaiļošanai.
Daba ir parūpējusies par zilo melleņu, sarkano biešu un dzelteno kurkuma vai safrāna krāsu, bet ar tām ne vienmēr rūpniecībā pietiek. [12]
Sintētiskās krāsvielas ir izdevīgākas pārtikas rūpniecībā, jo var vienkāršāk nodrošināt daudzo produkta partiju vienveidību, līdz ar to panākt patērētāja uzticību produkta kvalitātei. Pasaulē ir tik daudz un dažādas krāsvielas un tik atšķirīgi viedokļi par to lietošanu. Bez tam tiek veikti daudzi toksikoloģiskie pētījumi, lai noskaidrotu krāsvielu ietekmi uz cilvēku veselību, tomēr to rezultāti ne vienmēr ir neapstrīdami.
Darba mērķis ir noskaidrot pārtikas krāsvielu lietošanas pamatotību un patērētāju informētību par pārtikas krāsvielu pielietojumu.
Darba uzdevumi ir:
1)pārtikas krāsvielu teorētiskais apskats;
2)pārtikas krāsvielu ietekme uz patērētāja veselību un labsajūtu;
3)patērētāju anketēšana par pārtikas krāsvielu nozīmi un lomu uzturā;
4)tirdzniecības vietās pieejamo saldumu sastāva un pārtikas piedevu izvērtējums.
Pārtikas produktus krāso jau no seniem laikiem. Viens no vissenākajiem apliecinājumiem par pārtikas krāsvielu izmantošanu bija vīna iekrāsošana jau 400 g.p.m.ē. Līdz sintētisko krāsvielu atklāšanai – 1856.gadā, par krāsvielām tika izmantoti krāsvielu ekstrakti no augiem, dzīvniekiem un minerāliem.
Romāņi iekrāsoja maizi un vīnu ar balto augsni („white earth”) un ogām. Jau 12.gs briti importēja luksus cukuru no Aleksandrijas, kas bija iekrāsots rozā un violetos toņos.
Plīnijs XIV grāmatas VIII nodaļā „Naturālā vēsture” minējis, ka negodīgi tirgotāji no Narbonnes mākslīgi iekrāsoja savus vīnus, lietojot dūmus vai alveju, kā arī pievienoja ģipsi, lai veidotu vīnam maigāku garšu, vienlaicīgi mainot skābumu un sarkanās krāsas intensitāti. Tajā pašā nodaļā viņš minēja, ka grieķi vīnam pievienoja jūras ūdeni, kas, savukārt, pastiprināja krāsas spilgtumu.
Tirāna purpura krāsa no jūras gliemežiem, rubijas krāsviela no augu saknēm, kā arī krāsviela no skalas insekta ir pirmās pārtikas krāsvielu izmantošanas iezīmes pasaulē.…
Darbā apskatīta pieejamā literatūra par pārtikas krāsvielām, to klasifikāciju, fizikālām un ķīmiskām īpašībām, pieļaujamajiem dienas patēriņiem un toksicitāti; veikta izpēte par dažādu valstu likumdošanu, ar mērķi – noskaidrot, kādas pārtikas krāsvielas atļauts izmantot noteiktajās valstīs, kā arī vērtēta Latvijā spēkā esošā likumdošana par pārtikas krāsvielām, lai noskaidrotu tirdzniecības vietās pieejamo saldumu atbilstību Latvijas likumdošanai, un veikta patērētāju anketēšana par pārtikas krāsvielu nozīmi un lomu uzturā.
- Apdares plāksnītes, to ražošana un īpašības
- Audzēkņu mācību sasniegumu vērtēšana ķīmijā
- Pārtikas krāsvielu izvērtējums
-
Tu vari jebkuru darbu ātri pievienot savu vēlmju sarakstam. Forši!Pārtikas produktu iepakojuma ekodizaina analīze
Diplomdarbs augstskolai68
Novērtēts! -
Latvijā selekcionēto kailgraudu auzu kvalitātes izvērtējums
Diplomdarbs augstskolai41
Novērtēts! -
Piena pārstrādes uzņēmuma projekts
Diplomdarbs augstskolai86
Novērtēts! -
Maizes patēriņa uzturā raksturojums
Diplomdarbs augstskolai45
-
Eiropas Savienības kopējās lauksaimniecības politikas ietekme uz piena un piena produktu eksportu Latvijā
Diplomdarbs augstskolai64