Diplomdarbs
Eksaktās un dabaszinātnes
Anatomija, veselība, medicīna, higiēna
Pārtikas alerģijas riska faktori un profilakses pasākumi ...-
Pārtikas alerģijas riska faktori un profilakses pasākumi bērniem
Diplomdarbs48 Anatomija, veselība, medicīna, higiēna, Pārtikas tehnoloģija, kulinārija
Nr. | Sadaļas nosaukums | Lpp. |
IEVADS | 5 | |
1. | V.Hendersones pamatvajadzību teorija un to pielietojums bērnu aprūpē ar pārtikas alerģiju | 7 |
2. | Pārtikas alerģija – aktuālākā veselības problēma mūsdienās | 10 |
2.1. | Slimības būtība | 10 |
2.2. | Etioloģija un patoģenēze | 10 |
2.3. | Klīniskās izpausmes un norise | 13 |
2.4. | Diagnostika | 15 |
3. | Pārtikas alerģijas riska faktori | 16 |
4. | Pārtikas alerģijas profilakse | 18 |
4.1. | Agrīna profilakse – pareizs uzturs grūtniecības laikā | 18 |
4.2. | Zīdaiņa veselīgas ēdināšanas pamatprincipi | 20 |
4.3. | Bērna ēdināšana pēc viena gada vecuma | 23 |
4.4. | Sekundārā pārtikas alerģijas profilakse | 24 |
5. | Pētījumā iegūto datu un rezultātu analīze | 26 |
5.1. | Pētījuma metodoloģija | 26 |
5.2. | Pētījuma rezultātu analīze | 27 |
Secinājumi | 46 | |
Priekšlikumi | 48 | |
Izmantotās literatūras un avotu saraksts | 49 | |
Pielikumi | 51 |
SECINĀJUMI
Izvirzītais bakalaura darba mērķis - noskaidrot un pētīt pārtikas alerģijas riska faktorus un profilakses pasākumus bērniem ir sasniegts un izvirzītie uzdevumi izpildīti.
Apkopojot pētījuma rezultātus, izdarīti šādi secinājumi:
1. No visiem aptaujātiem 54 (41%) respondenti par pārtikas alerģijas riska faktoriem bērniem uzskata iedzimtību, citas alerģiskas reakcijas, atkārtotu infekcijas slimību apkarošanu ar medikamentiem, zarnu slimības un bērna viendabīgo uzturu ar piedevām. Ģenētiku var uzskatīt par vienu no svarīgākiem pārtikas alerģijas riska faktoriem. Var redzēt, ka no visiem aptaujātiem vienai trešdaļai 34 (34%) bērnu vecākiem vai citiem radiniekiem tiek konstatēta pārtikas alerģija.
2. Veselīgu uzturu bērnam agrīna vecumā (mātes piens, piebarojums) ievēro 99 (99%) vecāku. 67 (67%) vecāku ievēro veselīgu uzturu bērnam pēc viena gada vecuma (sabalansēts pēc uzturvielām, izvairīšanās no alergēniem, „fasfudu” un ģenētiski modificētas pārtikas lietošanas ierobežošana) un 58 (58%) respondenti lieto dažādu, sabalansētu uzturu grūtniecības laikā, lai mazinātu pārtikas alerģijas risku bērniem. Tajā pašā laikā 42 (17%) respondenti izvēloties pārtikas produktus bērniem pievērš uzmanību vai produktos ir piedevas.
3. Lielākā daļa 77 (77%) vecāku uzskata, ka laktācijas periodā no mātes uztura ieteicams izslēgt alerģiju izraisošus produktus un pēc iespējas ilgāk barot bērnu ar mātes pienu.
4. Aprūpējot bērnus 66 (32%) vecāki uzskata, ka ir nepieciešams līdz minimumam mazināt alerģijas risku un 56 (27%) vecāki atzīmē, ka vajag novērst alerģijas simptomu progresēšanu un komplikācijas. 43 (20%) respondenti uzskata, ka aprūpes laikā ir nepieciešama vecāku izglītošana. 25 (12%) respondenti atzīmēja visus minētos aprūpes pasākumus – kas nepieciešami lai nodrošinātu bērna optimālo augšanu un attīstību, līdz minimumam mazināt alerģijas risku, novērst alerģijas simptomu progresēšanu un komplikācijas, izveidot dienasgrāmatu un veikt vecāku izglītošanu. No tā var secināt, ka 91% respondentu respektē aprūpes pasākumus bērniem ar pārtikas alerģiju.
5. 75 (37%) vecāki rūpīgi vērtē bērnu organisma reakciju uz jauniem produktiem. 57 (27%) respondenti norādīja, ka jaunus produktus bērnu uzturā viņi pievieno pa vienam ar 7 – 10 dienu intervālu un 55 (26%) respondenti pievieno jaunus produktus pakāpeniski No tā var secināt, ka 90% respondentu ievēro principus, lai mazinātu pārtikas alerģijas risku bērniem.
Apkopojot veiktā pētījuma rezultātus, tika iegūts apstiprinājums bakalaura darbā izvirzītajai hipotēzei, vecāki respektē riska faktorus un ievēro profilakses pasākumus, lai mazinātu pārtikas alerģijas risku bērniem.
Rezultāti nav vispārināmi nelielās respondentu izlases dēļ.
…
Teorētiskajā daļā tika veikta literatūras analīze par V. Hendersones teoriju, pārtikas alerģijas etioloģiju, simptomiem, diagnostiku, riska faktoriem un profilaksi. Darbā izmantota kvantitatīva pētniecības metode – anketēšana. Mērķa un hipotēzes apstiprināšanai aptaujāti 100 vecāki. Praktiskajā daļā uzrādīti pētījuma rezultāti, kas attēloti diagrammās un veikta šo rezultātu analīze. Darbā tika izmantoti 30 literatūras avoti. Atslēgas vārdi: bērns, pārtikas alerģija, profilakses pasākumi, riska faktori.
Atsevišķas atsauces nekvalitatīvas.
-
Informācijas pieejamība un izglītošanas iespējas skolās par azartspēļu atkarību
Diplomdarbs83 Psiholoģija, Pedagoģija, Anatomija, veselība, medicīna, higiēna
- Medikamentozās aprūpes iespējas herpes simplex pacientiem Latvijā
-
Pārtikas alerģijas riska faktori un profilakses pasākumi bērniem
Diplomdarbs48 Anatomija, veselība, medicīna, higiēna, Pārtikas tehnoloģija, kulinārija
-
Tu vari jebkuru darbu ātri pievienot savu vēlmju sarakstam. Forši!Asinis un asins plazma kā dzīvības nodrošināšanas elementi
Diplomdarbs augstskolai40
-
Motivējošie faktori vecmātes darbā
Diplomdarbs augstskolai36
-
Saldumu un saldinātu gāzētu dzērienu lietošanas paradumi stresa un depresīvu izjūtu gadījumā Latvijas pieaugušo populācijā
Diplomdarbs augstskolai60
-
Rīgas restorānu darbinieku stresa līmenis un to ietekmējošie faktori
Diplomdarbs augstskolai57
-
Smago metālisko elementu satura izvērtējums svaigās un kūpinātās reņģēs
Diplomdarbs augstskolai32