Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
Akcijas un īpašie piedāvājumi 2 Atvērt
21,48 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:605322
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 07.12.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 37 vienības
Atsauces: Nav
Laikposms: 2000. - 2010. g.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Anotācija    3
  Annotation    4
  Ievads    5
  Darba mērķi un uzdevumi    7
1.  LITERATŪRAS APRAKSTS    8
1.1.  Maizes raksturojums un tās nozīme uzturā    8
1.2.  Maizes lietošanas paradumu atšķirības starp dzimumiem    12
1.3.  Maizes lietošanas paradumi dažādās vecuma grupās    14
1.4.  Ienākumu ietekme uz maizes lietošanas paradumiem    16
1.5.  Maizes lietošanas paradumi saistībā ar izglītības līmeni    18
  Maizes lietošanas paradumi un dzīves vieta    20
2.  METODIKAS APRAKSTS    22
2.1.  Pētījuma dizains    22
2.2.  Kopas atlases principi    23
2.3.  Datu ieguves tehnika    23
2.4.  Datu statistiskās apstrādes metodes    23
3.  REZULTĀTI    24
3.1.  Respondentu raksturojums    24
3.2.  Baltmaizes, graudu un kliju maizes patēriņš Latvijas iedzīvotāju vidū    24
3.3.  Maizes lietošanas paradumi un respondentu dzimums    25
3.4.  Maizes lietošanas paradumi dažādās vecuma grupās    27
3.5.  Maizes lietošanas paradumi saistībā ar ienākumu līmeni    29
3.6.  Maizes lietošanas paradumi un izglītības līmenis    31
3.7.  Maizes lietošanas paradumu saistība ar dzīves vietu    34
4.  DISKUSIJA    37
  SECINĀJUMI    42
  LITERATŪRAS SARAKSTS    43
  PIELIKUMI    47
  1.pielikums    47
  2.pielikums    48
  3.pielikums    53
Darba fragmentsAizvērt

Cilvēka uzturs praktiski nav iedomājams bez maizes lietošanas, kas ir viena no uztura pamatbāzēm. Kā liecina 2002. gadā veiktā Ziemeļvalstu un Baltijas valstu iedzīvotāju aptaujas par augļu, dārzeņu, maizes un zivju patēriņu uzturā pētījuma (The Norbagreen 2002 study) dati, no pētījumā iekļautajām Baltijas un Ziemeļeiropas valstīm, nevienā maizes lietotāju skaits nav mazāks par 99% no aptaujātajiem respondentiem. Izņēmums bija Īslande, kur maizi nelieto 2% iedzīvotāji. [1] Jāņem vērā, ka veselīgs un sabalansēts uzturs ir viens no veselīga dzīvesveida pamatnoteikumiem, jo veselīgs uzturs ļauj izvairīties no dažādām hroniskām saslimšanām, piemēram, sirds un asinsvadu slimībām, diabēta un citām hroniskām slimībām.[2, 3] Veselīgu uzturu, kā vienu no mērķiem, ar kuru palīdzību ir iespējams sasniegt katra indivīda veselības optimālās iespējas, uzsver arī Pasaules Veselības organizācija (turpmāk tekstā – PVO) savā koncepcijā ‘’Veselību visiem 21. gadsimtā’’ un citos dokumentos, kas uzsver dažādu institūciju sadarbību veselības veicināšanas jautājumos. [4, 5]
Lai rosinātu iedzīvotājus būt aktīvākiem veselīga uztura izvēlē un informētībā, Eiropas Kopienu komisija 2005. gadā izdeva Zaļo grāmatu ‘’Veselīga uztura un fiziskās aktivitātes veicināšana – liekā svara, aptaukošanās un hronisko slimību profilakse Eiropas mērogā’’, kurā ir uzsvērtas dažādās pieejas veselīga uztura popularizēšanai gan bērniem un jauniešiem, gan darbavietās īpašu uzmanību pievēršot patērētāju izglītošanai un vienādas pieejamības nodrošināšanai visiem sociālekonomiskajiem slāņiem. [6]
Balstoties uz ‘’Zaļās grāmatas’’ nostādnēm, Eiropas Kopienu komisija 2007. gadā izstrādāja arī Eiropas stratēģiju uztura, liekā svara un aptaukošanās izraisīto seku novēršanai, kas tika deklarēta ‘’Baltajā grāmatā’’. Šajā dokumentā tiek uzsvērts, ka pasākumus un programmas veselīga uztura izvēlei nepieciešams veidot ne tikai starptautiskā un valsts līmenī, bet arī pašvaldību līmenī, iesaistot gan nevalstiskās organizācijas, gan pārtikas ražotājus un privāto sektoru. Kā svarīgākie uzdevumi veselīga uztura izvēles veicināšanā tiek uzsvērti patērētāju informēšana, veselīga uztura pieejamības uzlabošana bērniem un jauniešiem, kā arī valsts stratēģijas izveide. [7]
Latvijā, balstoties uz iepriekšminētajām stratēģijām, veselīga dzīves veida, tostarp – uztura, veicināšana un atbalsts ir ietverta 2001. gadā izveidotajā ‘’Sabiedrības veselības stratēģijā’’. Galvenais mērķis, uz kuru virzīties, ir veselīgāka dzīvesveida popularizēšana un uzlabošana. Lai to nodrošinātu, stratēģija paredz būtiski palielināt veselīgas un drošas pārtikas pieejamību, īpašu uzmanību pievēršot vietējo pārtikas ražotāju izmantošanai. [8]
Pētījumi Latvijā rāda, ka vidējais uzņemtais enerģijas daudzums ar taukiem Latvijā ir 43% no kopējā uzņemtā enerģijas daudzuma, kas stipri pārsniedz starptautiskās rekomendācijas, kurās ieteiktais daudzums ir no 15% līdz 30%. Savukārt vidējais uzņemto ogļhidrātu īpatsvars ir 42%, kas savukārt būtiski zemāks par rekomendēto, jo pēc uztura zinātnieku ieteikumiem ar ogļhidrātiem būtu jāuzņem 50 – 60% no dienā uzņemtā enerģijas daudzuma. [8, 9, 10] Vēl jāpiemin, ka šie dati korelē ar augstu asinsrites sistēmas slimību un audzēju izplatību Latvijā. Ņemot vērā šos datus, viens no Sabiedrības veselības stratēģijas izvirzītajiem mērķiem ir aizstāt uzturu, kas satur daudz taukus, ar produktiem, kuros būtu daudz ogļhidrātu un šķiedrvielu. Viens no šādiem produktiem ir maize [8, 9]
Tā kā Latvijā lietotā rupjmaize un saldskābmaize ir raksturīga šim reģionam un tās sastāvs un īpašības stipri atšķirās no citviet Eiropā un pasaulē lietotās ‘’brūnās’’ un ‘’melnās’’ maizes, šajā darbā netiek pētīti rupjmaizes un saldskābmaizes lietošanas paradumi. Turklāt Latvijā līdz šim nav veikti pētījumi par rupjmaizes un saldskābmaizes uzturvērtību un ietekmi uz veselību, kā arī lietošanas pozitīvajiem vai negatīvajiem aspektiem. Tādēļ šajā bakalaura darbā tiek pētīti tikai baltmaizes, graudu un kliju maizes lietošanas paradumi.
Arī Latvijas Republikas Zemkopības ministrijas pasūtītā pētījuma "Latvijā ražotās pārtikas produkcijas kvalitātes rādītāju salīdzinājums ar ārzemju produkciju" autori uzsver, ka ārvalstīs izplatītākā ir baltmaizes, graudu un kliju maize, tikai atsevišķās valstīs populārākā maize satur rudzu miltus. Pēc šī pētījuma datiem arī Latvijas tirgū izplatītākā ir baltmaize un dažādas graudu maizes. [11]…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties