Diplomdarbs
Uzņēmējdarbība un tiesības
Ekonomika
Bezglutēna maizes ceptuves "Latgolys maiznīks" projekts-
Bezglutēna maizes ceptuves "Latgolys maiznīks" projekts
Diplomdarbs70 Ekonomika, Pārtikas tehnoloģija, kulinārija, Uzņēmējdarbība
2016. - 2020. g.
Nr. | Sadaļas nosaukums | Lpp. |
IEVADS | 5 | |
1. | Bezglutēna maizes ražošanas tehnoloģija | 6 |
1.1. | Bezglutēna maizes pamatojums | 6 |
1.2. | Izejvielu raksturojums bezglutēna maizes ražošanai | 8 |
1.4. | Bezglutēna maizes tehnoloģiska procesa parametri | 13 |
1.5. | Bezglutēna izstrādājumu ražošanas tehnoloģisko operāciju pamatojums | 14 |
1.6. | Bezglutēna maizes ražošanas tehnoķīmiskā un mikrobioloģiskā kontrole | 16 |
1.7. | Palīgmateriāli un tara bezglutēna maizes ražošanai | 16 |
2. | Bezglutēna maizes ražošanas tehnoloģiskās iekārtas | 19 |
2.1. | Tehnoloģisko iekārtu izvēle bezglutēna maizes ražošanai | 19 |
2.2. | Iekārtu noslogojuma grafiks | 27 |
2.3. | Ceptuves „Latgolys Maiznīks” ražošanas telpu aprēķins | 28 |
2.4. | Ceptuves „Latgolys Maiznīks” tvaika, ūdens un elektroenerģijas aprēķins | 29 |
3. | Bezglutēna maizes kvalitātes vadība | 31 |
4. | Gatavā produkta virzīšana tirgu | 43 |
4.1. | Produkta iepakojuma izstrāde un analīze | 43 |
4.2.1. | Ceptuves „Latgolys Maiznīks” mārketinga plāns | 48 |
4.2.2. | Ražošanas apjoms, izmaksas, pašizmaksa ceptuvē „Latgolys Maiznīks” | 50 |
4.2.3. | Bezglutēna maizes pārdošanas cena un kopējie ieņēmumi | 53 |
4.2.4. | „Latgolys Maiznīks” peļņas vai zaudējumu aprēķins, rentabilitāte | 54 |
4.2.5. | Uzņēmuma SVID analīze | 54 |
5. | Praktiskā daļa | 56 |
Izmantotā literatūra | 68 | |
Pielikumi | 70 |
3. BEZGLUTĒNA MAIZES KVALITĀTES VADĪBA
„Latgolys Maiznīks” ceptuvei ir jānodrošina ražotās produkcijas nekaitīgums un
kvalitāte, tāpēc ceptuvē ir izstrādāta un ieviesta pārtikas nekaitīguma nodrošināšanas
paškontroles sistēma HACCP. Tiek noteiktas un novērtētas visas darbības, kas rada risku
pārtikas drošībai, visas drošības procedūras tiek noteiktas, ieviestas, uzturētas un periodiski
pārskatītas, pamatojoties uz pārtikas potenciālā piesārņojuma riska cēloņu analīzi un
kritisko punktu principiem.
Ceptuves „Latgolys Maiznīks” paškontroles sistēmas darbības sfēra aptver:
- Produktus (miltu izstrādājumus);
- Visus aprites posmus un procesus (kas tieši noris ceptuvē, no izejvielas un
palīgmateriālu piegādes brīža līdz gatavo produktu izsniegšanai realizācijai).
Uzņēmuma darbības politika attiecībā uz pārtikas nekaitīgumu ir vērsta uz to, lai
apmierinātu pārtērētāju vajadzības, tiktu nodrošināts tāds produktu kvalitātes un
nekaitīguma līmenis, kādu ražotājs ir deklarējis un kurš atbilst valstī noteiktām un
normatīvajos aktos reglamentētām prasībām. Visu uzņēmuma darbinieku pienākums ir
veikt visus nepieciešamos pasākumus, t.sk. pārtikas higiēnas, lai nodrošinātu saražoto un
izplatāmo produktu nekaitīgumu, kvalitāti un nepieļautu kvalitātes prasībām neatbilstošo
pārtikas produktu izplatīšanu, tādējādi pasargājot patērētāju no nedrošas produkcijas
(Latvijas maiznieku biedrībā, 2006).
Labas higiēnas prakse (LHP)
Higiēnas prasības „Latgolys Maizīnks” ceptuvē.
Uzņēmuma higiēna:
- Prasības uzņēmuma teritorijai, telpām;
- Prasības iekārtām, aprīkojumam.
Produktu un ražošanas higiēna:
- Izejvielu un materiālu pieņemšana, pārbaude;
- Temperatūru ievērošana;
- Tehnoloģisko procesu ievērošana;
- Pārtikas atkritumi;
- Iepakošana, uzglabāšana un transportēšana.…
Uzņēmuma SIA “Latgolys Maiznīks” ceptuve atradīsies Daugavpilī, Lielā iela 7 ar prognozējamo ražību 950 kg diennaktī vai 228 tonnas gadā ar darbinieku skaitu līdz 8 cilvēkiem. Ražošanas pamatā ir specializēta funkcionāla bezglutēna maize – tikai ar dabīgiem cukuriem, bez laktozes, bez sojas pievienošanas un ar uzlabotu uzturvērtību. Projektā tika izpētīts Latvijas tirgus pieprasījums pēc bezglutēna maizes un tās ekonomiskās ražošanas lietderīguma, tās ražošanas iespējām un tehnoloģiskām grūtībām Latvijā. Praktiski tika izstrādātas un pārbaudītas 4 bezglutēna maizes receptūras. Tika analizētas bezglutēna izejvielu īpašības un to pieiejamība Latvijas un citu ES valstu tirgū. Izstrādāti tehnoloģiskie ražošanas etapi no izejvielas pieņemšanas brīža līdz gatavas produkcijas transportēšanai veikalos. Izvēlētas nepieciešamās tehnoloģiskās iekārtas veiksmīgai ražošanas uzsākšanai, kā arī ražošanas telpu aprēķins un ceptuves plāna izstrāde ar iekārtu izvietošanu tajā. Bezglutēna maizei „Gorda Maize” tika noteikti 2 kritiskie kontroles punkti, kuri var radīt nopietnu kaitējumu patērētāja veselībai. Veicot ekonomiskos aprēķinus tika konstatēts, ka pirmā gada peļņa sastādīs 228 293.00 EUR, bruto peļņas rentabilitāte 17% ar neto apgrozījumu 1 359 300.00 EUR. Bezglutēna maizes ceptuves „Latgolys Maiznīks” izstrādātā projekta galvenais uzdevums ir gūt peļņu. Praktiskajā daļā izcepts bezglutēna maize prototips uz rīsu un kukurūzas miltu bāzes, pievienojot klāt linsēklas, burkānus, griķus un brūno rīsu miltus.Tika novērtētas izstrādājuma reoloģiskās īpašības, kā arī analizēti maizes defekti un to novēršanas iespējas. Pēc organoleptiskām īpašībām bezglutēna maize atzīmēta ka mīksta, ar patīkamu aromātu un garšu; īpaši atzīmēta maize ar linsēklām, kura varētu būt ļoti populāra un iecienīta starp patērētājiem.
PDF formāts.
-
Bezglutēna maizes ceptuves "Latgolys maiznīks" projekts
Diplomdarbs70 Ekonomika, Pārtikas tehnoloģija, kulinārija, Uzņēmējdarbība
- Kviešu maizes īpašības
- Speciālas maizes
-
Tu vari jebkuru darbu ātri pievienot savu vēlmju sarakstam. Forši!Arrova – Debrē ekonomiskā līdzsvara modeļa analīze
Diplomdarbs augstskolai51
Novērtēts! -
SIA "Maiznīca Liepkalni" finansiālā stāvokļa analīze un novērtējums
Diplomdarbs augstskolai69
Novērtēts! -
Latvijā selekcionēto kailgraudu auzu kvalitātes izvērtējums
Diplomdarbs augstskolai41
Novērtēts! -
Inflācija, tās veidi, cēloņi un sekas
Diplomdarbs augstskolai69
-
Ražošanas uzņēmuma efektivitātes paaugstināšana
Diplomdarbs augstskolai60