SECINĀJUMI UN PRIEKŠLIKUMI
Pamatojoties uz studiju darbā iegūtajiem rezultātiem, var izdarīt šādus secinājumus.
1. Mājas vīnu nozari Latvijā regulē šādi normatīvie pamatdokumenti:
• 22.04.2004. likums „Alkoholisko dzērienu aprites likums”,
• 30.10.2003. likums „Par akcīzes nodokli”,
• •30.08.2005. Ministru Kabineta (turpmāk – MK) noteikumi Nr.662 „Akcīzes preču aprites kārtība”,
• 30.03.2010. MK noteikumi Nr.302 „Noteikumi par akcīzes nodokļa nodrošinājumiem”.
2. 2010. gada 15. aprīlī Alkoholisko dzērienu aprites likumā tika pieņemti mājas vīnu ražotājiem labvēlīgi grozījumi, kas paredz atvieglotus nosacījumus saņemt licenci apstiprināta noliktavas turētāja darbībai.
3. Ķirši ir otra labākā izejviela mājas vīna pagatavošanai uzreiz aiz vīnogām. Pastāv īpaši nosacījumi mājas ķiršu vīna pagatavošanai, galvenie no tiem:
• ķiršiem jābūt pilnīgi gataviem,
• ir vairāki varianti ķiršu vīna receptēm: pirms sasmalcināšanas izņem no ķiršiem kauliņus un izspiež sulu vai arī izspiež sulu kopā ar kauliņiem,
• ķirši grūti „atdod” sulu,
• ķiršu sulu bieži izmanto citu sulu uzlabošanai, pagatavojot sulu maisījumus.
4. Mājas vīnu pagatavošanai ir nepieciešams dažādas iekārtas. Autors aprēķinājis, ka kopējās mājas vīnu pagatavošanas iekārtu izmaksas ir 5 582,68 Ls ar PVN.
5. Mājas vīnu pagatavošana ir sezonāls darbs, tādēļ darbaspēks tiek plānots tikai dažus mēnešu gadā. Autors ir aprēķinājis, ka ir nepieciešamība pēc 4 darbiniekiem: vīndaris, palīgstrādnieks un 2 strādnieces.
6. Dabīgo vīnu iegūšanas tehnoloģiskais process sastāv no vairākām stadijām:
• sulu iegūšana,
• sulu sagatavošana raudzēšanai,
• vīna rauga tīrkultūru pavairošana,
• vīnmateriālu pagatavošana,
• vīnmateriālu apstrāde un vīna iegūšana,
• vīna izturēšana jeb nogatavināšana.
…