Ievads
Mūsu kursa darba tēma ir kultūraugu ražošanas plāns zemnieku saimniecībā „Kastaņi”. Mūsu zemnieku saimniecība ir virzīta uz augkopības bāzi jeb virzienu, kurā audzējam ziemas kviešus, kartupeļus, cukurbietes un vasaras rapsi. Zemnieku saimniecības darbība notiek Jelgavas rajona Elejas pagastā.
Mēs izvēlējāmies augkopības virzienu tādēļ, ka Zemgales līdzenuma rajons ir Latvijā vispiemērotākais lauksaimniecībai, jo līdzenā dabiski drenētā virsa, auglīgās velēnu karbonātu augsnes un labvēlīgie klimatiskie apstākļi nodrošina augstas ražas. Ziemas kviešus audzēt izvēlējāmies tādēļ, ka graudaugus Latvijā zemnieku saimniecības sēj lielās platībās un ir iespēja produkciju realizēt tālāk. Kartupeļus tādēļ, ka ir iespējas realizēt tālāk un ir piemēroti apstākļi un augsne to ražošanai. Kartupeļus mēs realizējam pārtikai un mazliet lopkopībai. Cukurbietes tādēļ, ka Elejā un to apvidū ir lielāks cukurbiešu audzēšanas un ražošanas īpatsvars nekā daudzos citos Latvijas pagastos. Vasaras rapsi tādēļ, ka rapsis uzlabo augsni un rapša tirgus cena ir pietiekami augsta. Turklāt rapsim ir lielas izmantošanas alternatīvas. Tā ir kultūra, kura šobrīd varbūt vēl nav pietiekami novērtēta, bet nākotnē daudzās nozarēs bez tās būs grūti iztikt.
Tā kā šobrīd Latvijā viena no aktuālākajām problēmām ir ar cukura nozari saistītās problēmas, tad mēs izpētījām ar šo problēmu saistītos jautājumus. Cukura nozare ne tikai dod daudziem lauksaimniekiem un darbiniekiem darbu, bet arī ir viena no senākajām Latvijas tautsaimniecības nozarēm, tāpēc tai ir arī liela kultūrvēsturiska vērtība. Izmaiņas šajā nozarē gan tieši, gan netieši ietekmē arī pārējās nozares, tāpēc šai problēmai ir jāpiegriež liela vērība.
Mērķis: izpētīt ziemas kviešu, kartupeļu, cukurbiešu un vasaras rapša audzēšanas ekonomisko izdevīgumu.
Lai sasniegtu mērķi, mēs izvirzījām 3 uzdevumus mērķa sasniegšanai:
1. apkopot teorētisko bāzi;
2. izanalizēt saimniecības atrašanās vietu, ražošanas resursus un ražošanas nozaru tehnoloģiju;
3. izstrādāt ražošanas plānu un dot ekonomiskā izdevīguma vērtējumu.
…