Uzņēmums SIA „Trusis 2” tiks dibināts, lai nodarbotos ar trušu gaļas ražošanu un kažokādu ieguvi. Truškopībai Latvijā ir senas tradīcijas, tās produkcija tika izmantota daudzās rūpniecības pārstrādes nozarēs, kā arī dažādiem izmēģinājumiem medicīnā. Pārejot uz tirgus ekonomiku, trušu skaits samazinājās un mazinājās šķirņu kvalitāte. Šobrīd Latvijā ir radīti visi priekšnoteikumi tālākai truškopības attīstībai. Lai sekmīgi attīstītos trušu gaļas ražošana, kas Latvijas tirgū ir pavisam brīva niša, pirmais noteikums ir labs vaislas materiāls, ko var nodrošināt vietējās šķirnes trušu audzētavas. Trušu gaļai ir ļoti liela diētiskā vērtība, turklāt tā ir ātri iegūstama. Citu Eiropas valstu iedzīvotāju uzturā no kopējā patērētā gaļas daudzuma 5 -10% ir trušu gaļa. Latvijā pagaidām vēl nav izveidotas lielas saimniecības, kas ražotu gaļu masu patēriņam. Pašlaik trušus audzē tikai naturālās saimniecībās pašu patēriņam.
Galvenā problēma – liela produkcijas pašizmaksa, ko veido barības cena, transporta izmaksas un darba samaksa.
Problēmas risinājums - nākotnē būtu vēlams padomāt par ražošanas paplašināšanu, jo lielāki gaļas ražošanas apjomi ļautu ieviest ražošanas procesa mehanizāciju un samazināt produkcijas pašizmaksu, kas ļautu paaugstināt peļņu.
Latvijā gaļas tirgū ir pieaugošs pieprasījums pēc kvalitatīvas trušu gaļas un arī Eiropas tirgos trušu gaļai ir labs noiets, tādēļ ir svarīgi Latvijā attīstīt gaļas trušu audzēšanu, jo tas varētu būt viens no produkcijas veidiem, ar ko mēs varētu iekļauties Eiropas Savienības gaļas tirgū.
Ferma tiks celta uz topošā uzņēmuma īpašnieka zemes gabala, kurš atrodas pie Ventspils – Liepāja autoceļa, kas nodrošina ērtu barības piegādi fermai un gatavās produkcijas transportēšanu. Tā kā truši Latvijas klimatā ļoti labi jūtas āra apstākļos, tad fermas celtniecība plānota no iespējami lētākiem materiāliem, lai nebūtu nepieciešami pārāk lieli kapitāla ieguldījumi, līdz ar to celtniecības izmaksas ir aptuveni Ls 2364. Trušu iegādei nepieciešams Ls 948.…